Stagiaires bij Proeftuin Zwaagdijk. Teelt op water: dát is de toekomst

Sander: ‘Zonder onderzoek geen kennisoverdracht – zonder kennisoverdracht geen onderzoek’

 

Sander Buurman (21), derdejaars student Bedrijfskunde MER aan de HvA. “Ik heb twee hoofdopdrachten. De één is het organiseren van open dagen, excursies en tentoonstellingen. De ander is op eigen initiatief. Mijn studie is vooral gericht op economie. Ik wilde ook meer leren over websites en hoe die werken. Ik heb de website van Proeftuin Zwaagdijk opnieuw mogen lanceren.  Hiervoor onderzocht ik welke trends en ontwikkelingen bepalend zijn voor een goede site. Hij is inmiddels live! Persoonlijk vind ik het mooi dat ik hier het technische met het agrarische kan combineren. We hebben elkaar allemaal nodig. We kunnen kennis overdragen door onderzoek. En andersom: als er kennis wordt gedeeld, kan er onderzoek worden gedaan.”

Pieter: ‘Hydroponics – teelt op water – is duurzaam en economisch aantrekkelijk’
Pieter Koomen (18), tweedejaars student Plantenteelt niveau 4 aan Clusius College.
“Ik doorloop het hele bedrijf. Dan sta ik lelies te rooien, dan tomaten te oogsten, dan verslagen te schrijven. Het mooiste vind ik meewerken aan nieuwe proeven! Hydroponics bijvoorbeeld: teelt op water. Het water is bemest en de planten met kluitje en wortels halen hier hun voeding uit. Dit is de meest duurzame manier van telen en ik ben bij de ontwikkeling ervan betrokken. Met een wereldbevolking van straks 9 miljard mensen kan dit hét antwoord bieden op de toenemende voedingsvraag. De agrarische sector is allang niet meer op de tractor door de bagger scheuren. Je kunt zóveel kanten op, van veredeling tot lab-onderzoek tot teelt! Mijn toekomst ligt in Seed Valley.”

Toby: “Door deze stage weet ik zeker dat ik de akkerbouw en groenteteelt in wil”
Toby Dekker (19), derdejaars student Plantenteelt niveau 4 aan Clusius College. “Ik reis door het hele land: peren in Gelderland, zilte aardappelen op Texel, lelies rooien in Drenthe. Ik wil de akkerbouw en de groenteteelt in, dat weet ik nu zeker. Ik ontdek bij de Proeftuin van alles over de producten die me interesseren, over groei en ziektes, over nieuwe technieken en proeven. Aan het einde van mijn stage ga ik zelf planningen maken. Hoeveel personeel is er nodig voor een proef, hoe groot moet het perceel zijn, uit welke elementen bestaat het onderzoek en welke tijd is er voor nodig? Ik maak zo bijna iedereen mee, door het hele bedrijf heen!”

Bernd: ‘De perfecte stage om kenmerken van gewassen te leren kennen’
Bernd Wuestenenk (21), tweedejaars student Tuin- & Akkerbouw aan Hogeschool van Hall Larenstein.
“Mijn eerste stageonderzoek bestaat uit het toevoegen van verschillende voedingsstoffen aan een bepaalde plant. Welke blijft het langste in leven, welke sterft als eerste af? Ik heb ook dennenbomen onderzocht op ziektes en wortelen op hun groei  beoordeeld. Voor mij zit de uitdaging in het steeds meer leren over gewassen. Wat voor kenmerken hebben ze, welke ziektes liggen op de loer, hoe kun je de groei bevorderen? Mijn ouders hebben een bloembollenbedrijf dat ik later wil overnemen. Ik werk hard, denk mee en wil alles goed doen. Ik voel mezelf een volwaardige kracht!”

 

Proeftuin Zwaagdijk doet onderzoek in alle agrarische sectoren op het gebied onder andere van gewasbescherming, meststoffen en innovatieve manieren van teelt. Teelt op water en LED-verlichting zijn belangrijke voorbeelden, maar ook testen om te zien hoe goed zaden kiemen of in welke vochtigheidsgraad je zaad het beste kunt bewaren zijn belangrijke onderzoeken voor de veredelingssector.