Mike op stage: ‘Soy de Holanda!’

Mike: “Het is daar alvast lekker warm!”

Je wilt eerst niets met ‘plantjes’ en dan kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Mike Gitzels, zoon van een ondernemer in de tuinbouw, gebeurde het. En in het derde jaar van zijn opleiding aan de HAS vertrekt hij nu voor 20 weken stage naar Guatemala!

Van opa op vader op… zoon?
Mike: “Plantenkwekerij Gitzels (Wervershoof) staat bekend om zijn koolplanten. Het is ooit in het naburige dorp Zwaag opgezet door mijn opa, hierna hebben mijn vader en oom het overgenomen. Sinds 2002 is het bedrijf in handen van mijn vader – met 18 vaste medewerkers en 7,5 ha. aan kassen. Ik wilde nooit in de tuinbouw – ik had niks met plantjes. Maar toen ik een jaar of 16 was, ging ik wel eens mee met mijn vader naar beurzen en bedrijven. Zo ontdekte ik dat er méér is dan alleen de planten; het gaat ook om ondernemen, marketing en managen. Ik ben uiteindelijk toch gegrepen door het virus!”

Met 50 jongens in één klas
“Via 5 VWO ging ik naar de eindexamenklas van de Havo. Ik wist toch al dat ik een HBO-opleiding wilde doen. Op advies van anderen koos ik voor de studie Tuinbouw aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Mijn vader heeft daar ook gezeten! Hoewel de ‘economische kant’ me het meeste trekt, wilde ik toch ook meer kennis verkrijgen over planten, groei en wat daarvoor nodig is. Ik zat in het eerste jaar met 50 jongens in de klas… Dan weet je wel hoe mijn eerste jaar op kamers eruit zag. Evengoed verliepen mijn eerste en tweede jaar prima! Ik kreeg les in allerlei vakken; ik heb veel basiskennis opgedaan.”

Richting geven aan de toekomst
“Met deze opleiding is er veel zekerheid op een baan. Natuurlijk is er het familiebedrijf, maar ook internationaal gezien is er voldoende vraag naar studenten en geschoolde mensen in deze richting. Mijn stage in het eerste jaar heb ik bij Peerdeman Orchideeën kunnen doen. De eerste paar weken werkte ik mee in de kassen. Daarna werd me ook de kans geboden om een aantal marketingopdrachten te doen. Leuk!

De tweede oriëntatiestage kon ik niet doen, in verband met een knieoperatie. Mijn docenten waren echter zo flexibel dat ik een opdracht vanuit ons familiebedrijf in samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk kon doen. Over de HAS ben ik dus meer dan te spreken; het is een relatief kleinschalige school en we hebben direct contact met de leraren. We krijgen ook veel les in projectgroepen. Je leert kijken wat je samen met anderen kunt bereiken. Een goede voorbereiding op het bedrijfsleven.”

Op naar Guatemala!
“In het derde jaar loop ik in totaal 30 weken stage. Eén periode in het binnenland, één in het buitenland. Hoe je dit indeelt, mag je zelf weten. Ik heb gekozen voor 10 weken bij Flier Systems, een commercieel-marketing gerichte stage. De overige 20 weken breng ik voor Bejo Zaden in Guatemala door. Ik ben benieuwd hoe het reilt en zeilt in de veredeling. Ik ga ziektetoetsen ontwikkelen voor nieuwe rassen tomaten en paprika’s. Je kunt je voorstellen dat het voor Bejo belangrijk is om te weten, of deze al dan niet resistent zijn tegen bepaalde ziekten of virussen. Ik ga toetsen opzetten en uittesten. Verder draai ik gewoon mee in het bedrijf en leer ik hopelijk alle facetten kennen. Bij ons familiebedrijf hebben we namelijk – naast de koolplanten – nog een tak: Breeding Services. Dit is een dienstverlening aan zaadbedrijven. Wij controleren kiemplanten in een speciale machine. Deze tak willen we graag uitbouwen. Mijn stage geeft mij vast nog meer ondergrond om hiermee aan de slag te gaan.”

Spaans voor beginners
“Ik kom te werken bij een vestiging van Bejo met lokale mensen. Enkelen onder hen zijn – net als ik – HBO-geschoold. Dit is ook nodig voor de juiste begeleiding. Tickets en verblijf zijn voor me geregeld, maar ik weet op dit moment nog niet waar ik ga wonen. Ik laat het lekker op me afkomen. Een uitdaging is wel dat er Spaans wordt gesproken. Ik heb in de twee laatste jaren van mijn middelbare school en het afgelopen jaar op de HAS zelf Spaanse les gevolgd. Van het land weet ik nog niet veel. Ik ben wel een aantal keer op vakantie geweest in Costa Rica en Nicaragua. Midden-Amerika is me dus wel een beetje bekend. Verder hoor ik alleen maar goede verhalen en is het daar nu lekker warm. Ik ga het avontuur gewoon aan!”