Martijn Olij: Kennis voor NL behouden

Statusupdate:

  • Opleiding: Tuin en Akkerbouw VHL Leeuwarden.
  • Stage: De Groot en Slot.
  • Stageonderwerp: Onderzoek naar hardheid van uien.

 

Tuin- en Akkerbouwstudent Martijn Olij loopt stage bij De Groot en Slot (Broek op Langedijk). Deze projectstage bestaat uit o.a. uit een onderzoek naar de hardheid van uien. “Hoe meet je dat? Goede vraag, erin knijpen is té subjectief!” 

Met opa mee

Martijn Olij: “Mijn opa werkte bij een tuinbouwbedrijf. Hij nam mij regelmatig op zaterdag mee en dat vond ik heel leuk. Zo ben ik in de planten gegroeid. Een decaan op de middelbare school raadde mij vervolgens deze studie op Hogeschool VHL in Leeuwarden aan. En dat bleek een goede keuze. In deze studie kies je geen specifieke afstudeerrichting; je volgt aan de hand van je interesses en toekomstideeën vakken of modules die daarbij aansluiten. Inmiddels ben ik vierdejaars en hoop ik in februari 2015 mijn diploma te hebben.”

NL loopt voorop

Martijn: “De veredeling heeft mijn grootste interesse. Ons land is hierin koploper in de wereld. Ik werk graag mee om deze kennis te behouden en te zoeken naar verbeteringen in de kwaliteit van rassen. Heel belangrijk als exportland! Bovendien is er zeker vraag naar werknemers in de toekomst. Ik twijfel of ik na deze studie mijn Master wil halen. Het biedt meer mogelijkheden, maar op dit moment ben ik er nog niet over uit…”

Van spinazie en tomaten naar uien

Martijn: “Deze stage is mijn laatste, na de zomervakantie ga ik afstuderen. In het eerste studiejaar heb ik negen weken mogen meelopen bij Enza Zaden in de spinazieveredeling. In het derde jaar liep ik mijn minorstage ook bij Enza. Samen met een studiegenoot deden we een onderzoek in de tomatenveredeling. Naar het buitenland ben ik óók geweest: een boerderijstage in Canada bij een akkerbouwbedrijf. Overigens ben ik daar in een vakantie nogmaals geweest; ik wilde wat leuks doen!”

Wat is ‘hard’?

Martijn: “Ik geniet volop bij De Groot en Slot. Een echt familiebedrijf – zoals meerdere binnen Seed Valley. Het richt zich op de veredeling en productie van uienzaad. Met partner Bejo Zaden is het bedrijf hierin wereldmarktleider. In vijf continenten kiezen uientelers voor ‘onze’ producten. Ik ben afgelopen januari gestart met mijn stage en in juli rond ik deze af. De helft van de tijd loop ik mee op verschillende afdelingen, de andere helft doe ik onderzoek. Uien horen hard te zijn. Maar wat is hard en hoe meet je dat? Knijpen kan iedereen, maar dat is subjectief. Ik heb een idee over een objectieve methode. In april hoop ik deze in de praktijk uitgebreid getest te hebben. Daarna ga ik me bezighouden met de effecten van groei en bloei op bestuivingsresultaten. Bij De Groot en Slot heerst een goede sfeer. Een praatje aanknopen kan zo, de lijnen zijn kort. Een echte aanrader voor collega-studenten!”De Groot en Slot ontwikkelde de uien-app van de Benelux,  de Uipp